BÖJTI TIPPEK III.
Lencsével töltött sült burgonya
A húsvét előtti böjtöt sokan sokféle képen fogják fel. Minden olyan elhatározás, ami a táplálkozásunkat egészségesebbé teszi, teljesen rendben van. Főleg, ha nem csak elhatározás marad, hanem kitartó megvalósítás is követi.
Van, aki valóban elhagyja a húsos ételeket, sőt még az állati eredetűeket is és sem tejterméket, sem tojást nem eszik.
Van, aki csupán mérsékli azokat.
Van, aki léböjtöt tart a hét bizonyos napjain.
Megint vannak olyanok, akik valami szerintük „káros” szenvedélyüktől válnak meg, legalább is erre az időre, úgymint a cigi, az alkohol, az édességek és még sorolhatnám, kinek mi.
Mivel én magam közel 23 éve vegetáriánus vagyok, úgy gondoltam, néhány egyszerű húsmentes étellel kedvet csinálok még az utolsó böjti, a „Nagy” hétre.
Nem receptúrát közlök, hanem az összetevők gyógyító erejét kívánom kihangsúlyozni és tudatosítani bennetek!
Akkor lássuk!
Lencse
A lencse már nagyon-nagyon régen a táplálkozásunk részét képezi. Számos pozitív tulajdonsága mellett fontos, hogy könnyen emészthető. A lencse jelentős hányada szénhidrát. Rengeteg vitamint rejt magában, ilyen például az A, B1, B6 és az E-vitamin. Magas a rosttartalma, mindemelett pedig vas, kálium, magnézium és kalcium forrás.
- Stabilizálja a vérnyomást.
- Segít szinten tartani a vércukorszintet.
- Csökkenti a szív és érrendszeri betegségek kockázatát.
- Jót tesz a hajnak.
- Javítja a májfunkciókat.
- Csökkenti a rák kialakulásának rizikóját.
- Csökkenti a koleszterinszintet.
Burgonya
A burgonya rengeteg értékes tápanyagot és vitamint tartalmaz! Ilyenek a B, C, K, D, E vitaminok, foszfor, kalcium, magnézium, keményítő, szénhidrátok és rost. A megfelelően van elkészítve, akkor a burgonya is egy igazi gyógynövény.
- Jó hatással van a szívre.
- Serkenti az idegrendszert.
- Salaktalanító.
- Lugosító.
- Szabályozza az anyagcsere-folyamatokat.
- Segít eltávolítani a méreganyagokat.
- Jó hatással van az erekre.
- Görcsoldó hatása van.